Du tænker måske helt intuitivt, at menneskets bedste ven er en hund, sådan lyder talemåden i hvert fald.
Men alt det her med, hvem der er din bedste ven, må vi indledningsvis lige holde i armslængdes afstand. Jeg påstår ikke, at menneskelige venskaber ikke er vigtige, de er livgivende. Faktisk så livgivende, at det står højt på fortrydelseslisten hos døende folk, der ikke havde venskaber og sociale relationer nok inde på livet.
Hvad jeg derimod er nysgerrig på er, om noget så enfoldigt som en lille rund kugle, en bold, en tennisbold kunne blive din tourguide og næstbedste ven ud i bevægelse. Uanset hvem og hvilke væsener du ellers omgås, har planer om at gifte dig med eller at turnere verden rundt med i åben kaleche. Tennisbolden er bestemt også oplagt ledsagende, når der er andre relationer og legekammerater i farvandet. Sammen med dine venner, ja med andre vilkårligt velvilligt interesserede – hjertens gerne i selskabeligt lag. Her kan der opstå en jordnær magi, en portal til glæden og barndommen.
Hvorfor? Fordi tennisbolden er formidabel som legekammerat, fordi den samler en masse af de ting, vi har brug for, når vi skal opfylde vores bevægelsesbehov. En Maggi terning, alt i et, næsten alt i hvert fald. Rigeligt til mange vidunderlige stunder.
Hvad kan vi bruge en tennisbold til?
Et ganske udmærket indgangsspørgsmål. Det nemme svar må lyde – til næsten hvad som helst.
Det er derfor, jeg her skriver om tennisbolden som en del af bevægelsens basis.
Det lidt længere svar – bevægelse er mange ting. Mange mennesker oplever måske ikke at have tid til eller fantasi til at sætte sig ind i præcist, hvad en tennisbold kan gøre gavn for. De tænker måske tennisbold = tennisketcher = tennissport. Og hvis ikke fantasien rækker, måske kun stangtennis. Men det er også leg med en tennisbold. Lad os ikke nedgøre forskellige “haveaktiviteter”.
Tennisbolden kan vi bruge til at stimulere mange af de basiselementer, der indgår i basislaget for den menneskelige bevægelse. Om end det altid kan stå til diskussion, hvor i dette basisunivers, tennisbolden hører hjemme. Hvorom alting er, med en tennisbold kombineres flere ting samtidigt. Yderst gavnligt og effektivt i en tidsknap selvforståelse.
Hvad kombineres?
- Sjov, leg og ballade – bolden som ideelt samlingspunkt for familielege og menneskelig interaktion
- Koordination (øje-hånd, øje-fod etc.)
- Perception, differentiering, proprioception, rumorientering, perspektivforskydning m.m.
- Koncentration, fokusering og fokusskifte, reetablering af fokus etc.
- Styrketræning
- Udholdenheds- og konditionstræning
- Hurtighed, acceleration, præcision, undvigelse m.m.
- Alt det nørdede omkring adaption, neuromuskulære forhold, sanseapparat osv., jeg endnu ikke ved nok om…
Hvor mange “går til tennisbold” for at løse deres problemer med stress?
Kan du se hvad jeg mener? Det er slet ikke på tapetet. Vi tænker givetvis alt for konventionelt.
“At kunne holde mange bolde i luften uden at gå i panik” handler ikke kun om at jonglere, men også om at udvikle ens tolerancetærskel i forhold til koncentration, reaktionsevne, fatning, udholdenhed, energiforvaltning, vejrtrækning etc.
En tennisbold kan udvikle og vedligeholde dine sanser, din hjerne, dit nervesystem, din motorik, dine bevægelsesmæssige færdigheder på en laaaang række områder. Mange endda på samme tid. Således argumentet hvad angår effektivitet og samkoordinering. Tennisbolden inviterer til multifunktionel, neuromuskulær, social og kropslig udfoldelse samt opdagelse.
Tool for fools?
Af alle de mange indbydende værktøjer, gadgets, udstyr, gear og grej, der findes og faldbydes på de merkantile træningsplatforme, må jeg bare sige, at tennisbolden er ret enkel, ret billig, ret unik og enestående.
Den vejer ingenting, kan tages med alle vegne, og på selv få kvadratmeter kan du sætte gang i en fest.
Skulle du ønske dig et fitnesscenter for ingen penge, kan du nøjes med tennisbolde, et kosteskaft og en elastik, så er du usædvanligt godt kørende. Det enkle er ikke det værste.
Det handler om evnen til at se, at alt er et univers.
En tennisbold er vibrerende, i live, ikke et dødt instrument, du skal stå og spekulere over, hvad du kan bruge til. Den indbyder til uendelig leg, eksperiment og interaktion. Fordi den er rund og straks begynder at bevæge sig. Det er også en af grundene til, at du ikke i enhver forstand behøver en makker, da feedbacken er intuitiv. Du lærer af at bruge bolden.
Kun et fordomsfuldt fjols frygter tennisbolden. Og de fleste “grown-ups” nyder godt af at komme i barnehøjde samtidigt. Det er livsforyngende i mere end én forstand. En måde at få den til tider gråmelerede voksenhed ned i øjenhøjde.
Overvejelser til praksislaget
Du kan altid gå i gang og se hvad der sker, når kanoen sættes i floden. Ideer har det med at poppe op. For de lidt mere vakse studerende ud i bevægelse, er der her en række overvejelser, I kan møblere lidt rundt med i planlægningsfasen:
- Antal deltagere – single-/makkerøvelser eller gruppeleg? Her vil der være mange forskellige lag af muligheder afhængigt af formatet
- Antal og typer af bolde
- Indlæringsrækkefølgen – hvad starter vi med og hvad kommer bagefter?
- Koordinationsmønster, reaktionstype, bevægelsesfokus, trænerbarhed (adaption)
- Spilleregler og spillefladen
- Gamifikation – “the use of levels”
- Hvordan skal frekvensen være? Antal og typer af boldberøringer
- Boldens bane – “the trajectory”
- Brug af targets
- Distance mellem dig og de andre etc.
- Brug af restriktioner – “du må kun studse…”
- Brug af rytme, forhindringer
- “…and so on and so on”
Leg og bevægelse med tennisbold
Her er en lille håndholdt buket af mine egne favoritøvelser. Tro mig, der er infinite variationsmuligheder. Jeg fik kun lige i al hast foranstaltet en inspirationsvideo, da en kammerat kiggede forbi.
Det handler om at være nysgerrigt optaget af at udvide enkle og elementære grundøvelser via tankegangen “Alt er et univers”. Og samtidig lukke noget ude af universet, så vi kan koncentrere vores fokus i legen. At stille skarpt på hver enkelt miniunivers og se, hvad det rummer. At lede efter progressioner og regressioner i måden, øvelser orkestreres.
“Vi er helte” synger Bjørnskov. Find heltemodet frem og vis, hvad du dur til gennem eksploration. Du vil opdage, at du kan mere, end du ved. Intuition i bevægelse. Det er sådan noget, jeg drømmer om at få formidlet og italesat igennem erfaring med materialet – “hands on visdom”. Et budskab for alle, vi kan finde livsmod og ny kreativitet i uden at det redder hele verden af den grund.
Okay, here goes. Her er nogle oplagte eksempler, der ovenikøbet kan kombineres på mange variable måder:
- Drible- og trommeøvelser med hænder og fødder for motorikudvikling, reaktionsskifte, hurtighed, rytme etc.
- Jongleren
- Løbemønstre igennem, rundt om og imellem tennisbolde
- Tennisbolden anvendt som mål for kastelege, præcisionskast etc.
- Tennisbolden som en forhindring, du kan hoppe over eller skal passere på anden vis
- Vægøvelser – kastelege med en eller flere bolde op ad en væg tilført opgaver, restriktioner etc.
- Styrkeøvelser, fingertaps imellem push ups, kravlen på tennisbolde etc.
- Balancere med tennisbolde eller stabiliseringsøvelser med tennisbold op af en væg, på gulvet etc.
- Reaktionsøvelser med rumorientering og rækkefølger i opgaveløsning
- Koordinations- og fokusrettede orienteringsopgaver
- Skyggeboksning efter tennisbolde
- Makkerlege, stafetter – you name it
- Klassiske boldspil konverteret til tennisboldformat – håndbold, fodbold, volley, ultimate etc.
And the list goes on.
Bliv ved med at bruge (tennis)bolden
I et “use it or loose it” perspektiv er stimulering af vores sanser og færdigheder yderst vigtig. Hurtighed er noget af det, vi kan miste ret hurtigt, når vi ikke øver det. Hvem ønsker at bruge en halv formiddag på at vende sig rundt, når nogen kalder på dig, eller når du taber en appelsin ud af favnen.
Hurtighed har sørme da også relevans for det daglige liv. Du kunne have brug for at reagere, hvis du er ved at snuble over en kantsten, eller når et blad kommer flyvende imod dit ansigt, i et blæsevejr i skoven, eller på en arbejdsplads, en byggeplads, hvad ved jeg.
At uheld ikke altid er noget, vi kan undgå via modeltræning, er desværre også en del af sandheden.
En ydmyg læremester
Tennisbolden holder dig i form, den udfordrer dig, gør ikke nødvendigvis som du vil, den kan frustrere dig, tvinge dig til at være vedholdende, ydmyg og koncentreret. Den lærer dig dyder, du kan få gavn af i dit øvrige liv. Tålmodighed, udholdenhed, at håndtere uforudsigelighed.
Den er et selvkorrigerende korrektiv til den meget “stillestående bevægelse”, der fylder meget i fitnessverdenen og yogafeltet. Den skal, ligesom balance, nok give dig feedback på din formåen og samtidig lære dig at bevæge dig godt.
“Brug bolden”, lød et ejendomsmæglerslogan på et reklameskilt i den lokale tennishal, og i særdeleshed tennisbolden, kunne jeg istemme. Den er en ven for livet, hvis du accepterer det, den står for, som du i øvrigt selv må erfare, for at forstå mere indgående. Start med at fejle og at le ad din egen uformåen. Siden kan latter måske veksle med selvrespekt, iver, nysgerrighed og meget andet.
Tennisbolden er hverdagsgaven, der bliver ved med at give. Ikke en erstatning for manglende social kontakt, men en berigende ingrediens i den menneskelige bevægelse, som trives fint i enerum, parvis eller i kollektivt og (u)begavet selskab.