Jeg formoder, at vi alle ønsker at være væsener i god balance. Være stole indehavere af en organisme i homeostase. Med et  velfungerende nervesystem og hormonsystem etc.

Fri for skader, invaliderende sygdom, skavanker, mentale lænker og smerter, der kommer og går som Passatvindens flygtighed. Eller bare varer ved ud i den ulidelige evighed.

Well, sagen er at smerter også er en del af livet, og at der ikke findes nogen idealtilstand. Kroppen kæmper hele livet igennem for at opnå og opretholde en form for homeostase. At være i balance er en balanceakt. Og nogle er tilmed født med gener, anatomi etc., der sætter dem på en stor prøve i livet.

Smerte er noget, du ikke kan undgå i tilværelsen. Det er et multifaktorielt fænomen, og kunsten er at behandle smerte “korrekt” og lindre de smerter, du ikke kan behandle, bedst/mest muligt.

Smerte kan opstå, komme og gå igen, nogle hænger ved, i forskellige grader, på forskellige tidspunkter osv. Nogle forsvinder helt, og atter andre opstår. Nogle responderer godt på behandling, andre i mindre eller ringe grad.

Det er kompliceret.

Du kan læse mere om smerters mangfoldige veje og vildveje under Kropssmerter på jesperabild.dk.

Siderne under indeværende sektion Smertelindring er et forsøg på at beskue toppen af et isbjerg, der lader til at være svært at lodde den egentlige dybde af.

Du vil over tid kunne stifte bekendtskab med forskellige, naturlige, enkle og tilgængelige “protokoller” for smertelindring i relation til diverse alment kendte smertefænomener.

Det kan være hyppigt forekommende skader, underlige følgevirkninger ved skader, hverdagsskavanker som “morgenstivhed”, smerter efter fysisk udfoldelse osv., ledsmerte, muskelømhed, skøre nervesmerter og andre interessante fænomener, der vedrører et aktivt menneskeliv.

Det kan også være veje ud af eller igennem kronisk smerte. Eller hjælp til, hvordan du lever (bedre) med dem.

Følg med her under Kropspraksis – Smertelindring. Og gør dig selv den tjeneste at blive bekendt med et andet fænomen, som jeg sætter meget højt som supplement til smertebehandling, nemlig bevægelse. Det kan meget vel vise sig over tid at være din ideelle følgesvend. Din “anden behandler”.

Læs om bevægelse fra mange forskellige vinkler på min blog.

Smerte er et vilkår for mennesket

 • At opleve smerte som menneske må betragtes som et vilkår

Smerte har desuden mange årsager (gælder naturligvis ikke kun triggerpunkter), hvilket også må anskues i et perspektiv, hvor ord som vilkår er nært forestående.

Ikke dermed sagt, at alle smertetilfælde er lige komplicerede, hyppigt forekommende eller voldsomme osv.

Ikke enig? Det har jeg fuld respekt for. Prøv som eksempel at tage et nærmere kig på dette smertekort, inden du forkaster tankegangen om smerters systemiske og ofte diffuse samt vanskelige kompleksitet. 

Lad os påskønne visdommen i det, vi ikke forstår, eller kan overskue med simple forklaringsmodeller, ved i det mindste at anerkende, at der er gode grunde til, at vi ikke er i besiddelse af infinit visdom.

Nogle forhold er givetvis enklere end andre, men selv de mindste elementer rummer en betragtelig grad af kompleksitet, når det vedrører (pato)fysiologi, (pato)anatomi etc.

Smerte er et af disse skøre fænomener derude, vi må lære at danse med, snarere end at kæmpe mod, omend det bestemt ikke er lige realistisk i alle tilfælde. Mange mennesker døjer med forfærdelige smerter.

Vær åben overfor dine smerter, nysgerrig. Men vær samtidig opmærksom på værdien i ikke at være for fokuseret på (ensidige, fastlåste) forestillinger om smerter (eller behandling heraf).

“At give slip” er en livsvital sætning.

Overordnede råd om smertelindring

 • Hav tillid til at din krop er stærk – eller måske kan blive det igen
 • Lær at tænke konstruktivt om dine smerter og dit liv i det hele taget
 • Lær at fjerne fokus fra dine smerter
 • Forstå, hvorfor vi ofte bliver syge – og forstå sammenhænge mellem smerte, livsstil og dårligt helbred/sundhed
 • Forstå, at der kan være sammenhænge mellem sygdomsadfærd og kronisk smerte – neuroinflammation er et klassisk eksempel 
 • Lær at hvilen er en del af kroppens måde at hele og regenerere på. Det gælder også søvn
 • Undlad at stirre dig blind på én smerteforklaring – vær undersøgende, nysgerrig og villig til at lære nyt – OG gør noget ved det
 • Bliv ved med at lære nyt og prøve nyt af, når noget ikke virker. Opgivelse er undertiden en dovenskabs-/uvidenhedsfælde eller et udtryk for, at du tror, at alt er udtømt. KIG dybere!
 • Du kommer langt med naturlige principper og ved at få styr på basisforhold som KRAM-faktorer (Kost-Rygning-Alkohol-Motion)
 • Inddrag mere bevægelse i dit liv
 • Inddrag flere kropspraksisser i dit liv
 • Bliv mere bevidst om hvilke faktorer i dit liv, der kan være med til at reducere stress
 • Vær ikke bange for at inddrage hjælp, men vær selv den, der tager det fulde ejerskab i forhold til dine udfordringer
 • Vær tålmodig med smerter. Smerter kræver ofte, at du arbejder helhjertet med at lindre dem. Men arbejd tidligt med de smerter, der opstår. Erfaringen viser, at det ikke er en fordel at være reaktiv. Vær proaktiv tidligt
 • Gør brug af plausible, sikre og enkle samt billige selvbehandlingstips, hvor det kan give mening

Eksempler på relevante kilder vedrørende smerter og smerteforskning:

Selvbehandling og smerteviden

Der er mange holdninger hertil, ikke mindst hos folk, der lever af at tjene penge på behandling. Og det er helt fair i min bog. Det er også fair at oplyse om, at der er og kan være aldeles fornuftige argumenter for at give dig i kast med selvbehandling og smertelindring på egen hånd, hvis du kan overskue, gennemskue og har tålmodighed hertil.

Prøv at opspore tilgange eller metoder, der virker:

 1. Plausible – der lader til at være relevante, troværdige og ikke oppustet humbug eller salgsretorik forklædt som entydig visdom
 2. Er sikre – den praktiske udførelse er ikke behæftet med høj risiko
 3. Tilgængelige – det er billigt og enkelt at gå til

En særdeles omfattende guide og indføring i selvbehandlingstips til generel smertelindring og skadesrehabilitering finder du på PainScience.com – Pain & Injury Survival Tips.

Der er tale om tips til rehabiliteringsudfordringer, især atletiske skader (sportsskader), overbelastningssyndromer, muskelsmerte, ledsmerte, kronisk smerte og belastningssyndromer på baggrund af gentagne belastningsformer.

Du kan derfra følge de forskellige links i guiden under hvert emne til at indhente mere viden via de mere dybtgående videnskabelige artikler og tutorials om de respektive emner.

Du kan også kigge forbi min egen side om selvbehandling ved triggerpunkter og lære lidt om, hvordan du kan arbejde med muskelrelaterede smerter.

Tag ansvar, vær modig (ikke dumdristig) og søg hjælp hos troværdige eksperter, når du ikke kan finde vejen frem.

Måske kan du opleve at skabe bedre balance i dit liv, et liv med færre smerter og mere livsglæde – og bevægelse.