Oplever du smerter i det område af kroppen, hvor den øvre ryg, nakke og skuldre er forbundet, er det vigtigt at være opmærksom på, at der kan være tale om et mangesidigt problem. Nakken er et sårbart område af kroppen, hvis anatomi griber ind i forhold som kropsholdning, balance etc.

En del mennesker døjer f.eks. med en “tantepukkel”, både mænd og kvinder. Andre har en kraftigt reduceret bevægelighed i nakken, hvilket kan være noget af en livshæmmende byrde. Ikke mindst hvis den øvrige del af kroppen må tages i brug for at dreje hovedet. Andre forhold som hold i nakken kan have en tendens til at figurere hyppigere hos personer, som har et højt spændingsniveau, evt. temperament.

Mange kan ikke komme uden om nakkesmerter som en stor del af prisen for arbejde og livsstil. Stressrelaterede spændinger kan næppe undervurderes i den forbindelse.

Smerterne kan ofte skyldes muskelrelaterede problemer i nakken isoleret betragtet, den øvre ryg eller i skuldermuskulaturen, i dennes samspil med nakke- og halsmuskulaturen.

Smerter som advarselssignaler

Når du får nakkespændinger, spændingshovedpiner med ledsagende følelse af ondt i nakken, er det formentlig et advarselssignal fra kroppen om, at der er en form for ubalance på spil.

Det kan være smerter fra triggerpunkter, almindelig myoser og muskelinfiltrationer, et øget pres på senetilhæftninger og ømme muskler. Sådanne signaler bør du i mange tilfælde ikke ignorere, da det kan medføre forværrende symptomer og andre problemer. Andre årsager kan være relateret til nervesystemet og leddene, men musklerne er i hovedparten af tilfældene en primær kilde til dine gener.

Når dine nakkemuskler er stramme, vil det eksempelvis føre til et kraftigere træk på senefæsterne, hvor musklerne tilhæfter på knoglerne. Nakkemusklerne hæfter på halshvirvlerne og kranieknoglen. Derfor kan stramme nakkemuskler også føre til smerter i selve hovedet og halshvirvlerne.

I langt de fleste tilfælde skyldes nakkesmerter med stor sandsynlighed muskelspændinger eller muskelrelateret dysfunktionalitet, herunder triggerpunkter. Eksempelvis pga. muskulær ubalance i nakkens og skuldrenes muskler, hvor nogle muskler overbelastes, andre svækkes etc. Det kan muligvis senere føre til ledmæssige problemer og måske endda viscerale problemer, i relation til organer, vejrtrækning m.m.

Noget af det, som kan virke forvirrende ved smerter i hals og nakke er, at de måske ”blot” er reflekser af triggerpunkter i den øverste del af ryggen og skuldrene. Triggerpunkter i selve nakkemuskulaturen kan formentlig være satellitter til mere centrale triggerpunkter i musklen trapezius, der er den måske mest relevante nakke- og skuldermuskel, som er involveret i en række forskellige smertesammenhænge. Du anbefales at få behandlet trapezius i en bestemt rækkefølge for at opnå bedre resultat.

Som antydet kan nakkesmerter også skyldes mange andre ting: specifikke sygdomme eller følgevirkninger af akutte uheld, som for eksempel piskesmæld. I mere sjældne tilfælde kan det være relateret til slidgigt.

Tag dine nakkesmerter alvorligt

Næsten alle har oplevet at få nakkesmerter, mange lever med dem, andre ignorerer dem, indtil det bliver for uudholdeligt, eller det udarter sig til andre problemstillinger. Det er dog nok de færreste, der har en konkret måde at skabe en balance på, der på den ene side nedsætter risikoen for gentagne udfald af nakkesmerter, og på den anden side håndterer arbejdslivets mange stressorer optimalt, uden at skabe forværring i denne kropsregion. Viden og vaner spiller en stor rolle. Et ændret syn på bevægelse kunne være et nyttigt redskab til at imødekomme en sådan balance. Hvad nakken angår anbefales i særdeleshed mobilisering som en vigtig brik.

Vi ved, ifølge Sundhedsstyrelsen, at udgifterne til nakkebehandling og medfølgende tabt erhvervsevne samt sygedage er ganske betragtelige på det sundhedsøkonomiske plan. Nakkesmerter er på linje med lændesmerter en af ”de tunge” byrder og statistikken/forskningen viser, at hyppigheden hos kvinder er størst.

Når så mange mennesker oplever nakkeproblemer, er det værd at kaste et blik på dels nakkens funktionelle anatomi, men også vores livsstil. Derudover at udvikle og anvende forebyggende strategier, der hjælper os med at opretholde og forbedre vores sundhed og trivsel.